عضو هیئت رئیسه شورای اسلامی شهر ارومیه :
تدارک شهرداری ارومیه برای حضور گسترده تر بانوان در جامعه
واحدبانوان در شهرداری ارومیه برای توانمند سازی این قشر در عرصه های سیاسی ، اجتماعی و فرهنگی فعالیت خواهد کرد.
تاریخ جهان شاهد نقش سازنده و غیر قابل انکار زنان در رویدادهای گوناگون است .امروزه با توجه به جنبه های توسعه کشورهای جهان نقش زنان در این فرایند مورد توجه قرار گرفته است . برگزاری جلسه ، سمینار و کنگره های متعدد درباره جایگاه زنان ونقش آنان در توسعه از این موضوع حکایت دارد ، برنامه هایی این چنینی نشان می دهد در قرن های اخیر نقش زنان به عنوان نیمی از جمعیت جهان نادیده گرفته شده واین موضوع حاکی از تبعیض ونابرابری جنسیتی در زمینه های گوناگون سیاسی ، اقتصادی و اجتماعی است .
جامعه انسانی ازحضور ناکافی زنان در عرصه های مختلف لطمه های جبران ناپذیری دیده از این رو در 2 دهه اخیر در صدد جبران این نقیصه بر آمده است .
در این میان آذربایجان غربی در زمینه بهره گیری در پست های مدیریتی ضعیف تر از سایر استانهای کشور عمل کرده است . در این باره با (لطیفه مبیّن) عضو شورای اسلامی شهر ارومیه گفت و گو کردیم .
به نظر شما چرا نقش زنان در پست های مدیریتی استان کمرنگ است ؟
حضور فعال زنان در پست های مدیریتی به توانمندی آنهابرمی گردد وباید با حمایت از این قشر از ظرفیتشان استفاده کرد ، اما برخی مسئولیت ها و محدودیت های فرهنگی و اجتماعی مانند تجربه کمتر زنان در مدیریت ، فراهم نبودن شرایط در جامعه ، ویژگی های جنسیتی زنان و اعتماد پایین تر به آنها سبب کمرنگ شدن حضور این قشر درایفای نقش مدیریتی شده است.
راه حل حضور بیشتر بانوان در پست های مدیریتی چیست ؟
اصلاح نگرش نسبت به ظرفیت ها و توانمند سازی بانوان در سیاست گذاری ها مهم ترین راهکار است . باید نگاهی که سهوی یا عمدی در سازمان های مختلف مبنی بر لزوم مدیریت مردان وجود دارد ، تغییر کند و هر دستگاه برای توانمند سازی بانوان آموزش های لازم را انجام دهد واز بانوان توانمند در مدیریت های میانی برای زمینه سازی حضوردر سطوح بالاتر استفاده کند.
همچنین باید از نقش صرف مشاوره ای زنان جلوگیری کرد زیرا بسیاری از بانوان مستعد و توانمند هستند و مدارج عالی را طی کرده اند وباید از تجربه های آنان در امور اجرایی استفاده شود .
وضعیت استان را دراین زمینه چگونه ارزیابی می کنید ؟
در مقایسه با سایر استانها نقش بانوان آذربایجان غربی بسیار کمرنگ است و این قشر هنوز به صورت شایسته توانمند نشده اند . با توجه به این که نیمی از جمعیت استان را بانوان تشکیل می دهند و رمز موفقیت و پیشرفت نیز در گرو استفاده از همه تخصص های موجود در جامعه است ، باید با تدابیر و برنامه ریزی های لازم روند حضور زنان را در محافل مدیریتی تسهیل کرد . به ویژه در روند تصمیم گیری برای امور مربوط به بانوان نباید ابزار اصلی در دست مردان باشد زیرا بانوان نیازهای یکدیگر را بیشتر درک می کنند .
وضعیت سازمان ها و ادارات استان را در زمینه بهره مندی از مدیریت بانوان چگونه ارزیابی می کنید ؟
در برخی سازمان ها وادارات دولتی سمت ریاست و یا معاونت به برخی بانوان اختصاص دارد که نشان دهنده توجه به ضرورت حضور بانوان در پست های مدیریتی است . برای مثال رئیس سازمان بهزیستی استان از میان بانوان انتخاب شده است و برخی از معاونان آموزش و پرورش نیز زن هستند . در شهرداری و شورای اسلامی شهر نیز 260 نیروی زن مشغول فعالیت هستند .
براساس برنامه ریزی های انجام گرفته واحد بانوان در شهرداری ایجاد شده و یکی از برنامه های این واحد توانمند سازی بانوان در عرصه های سیاسی ، اجتماعی و فرهنگی است .
منبع :
روزنامه همششهری 5 خرداد94