دهه مبارک فجر ، تجلی شکوهمند حماسه
نویسنده: دکتر محمدرضا علیزاده امامزاده
رییس کمیسیون فرهنگی واجتماعی شورای اسلامی شهر ارومیه
یاداشت:
بسمه تعالی
دهه فجر آئینه ای است که خورشید اسلام در آن درخشید و به ما منعکس شد . (( مقام معظم رهبری ))
( والفجر و لیال عشر ...) دهه مبارک فجر ، تجلی شکوهمند حماسه و سرافرازی ملتی است که در عصر اسارت انسان و در روزگار قحطی انسانیت ، با انقلاب اسلامی خویش ، صفحه ای زرین را در تاریخ حیات آدمی گشود و صلای خداخواهی ، معنویت ، آزادی و استقلال را در گوش جان جهانیان طنین انداز کرد . در این دهه مبارک ، یاد حضرت امام ( رحمت الله علیه ) را گرامی می داریم .
ابر مردی که هماره دم مسیحایی اش ، جان بخش جان های حقیقت جوست و هنوز پس از گذشت سال ها از رحلت ملکوتی اش ، نامش بر پایه های ستم استکبار لرزه می افکند و یادش ، در دل های مستضعفان و آزادگان زمین ، امید می آفریند و انگشت اشارت او ، به آیندگان امتداد راه را نشان می دهد .
ورود حضرت امام خمینی ( ره ) به وطن اسلامی و آغاز دهه مبارکه فجر
در 12 بهمن سال 1357 هجری شمسی ، امام خمینی ( ره ) بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران ، پس از پانزده سال دوری از وطن در میان استقبال پرشور مردم قدم به خاک میهن اسلامی گذاشتند . پس از یکصد و هفده روز توقف در نوفل لوشاتو ، ساعت سه و سی دقیقه به وقت تهران بهسوی تهران حرکت کردند .
در هواپیما دویست نفر امام ( ره ) را همراهی می کردند که پنجاه تن از آنان همراهان و هواداران و نزدیکان امام
( ره ) و 150 نفر دیگر از خبرنگاران بودند . راس ساعت نه و سی و هفت دقیقه و سی ثانیه امام ( ره ) در میان حلقه گروه منتخب استقبال کنندگان از پله های هواپیما فرود آمدند .
خودروی حامل امام ( ره ) و افراد اسکورت با سرعتی متعادل به سوی میدان آزادی به راه افتادند تا از آنجا راهی دانشگاه تهران شوند و سپس راه را در مسیر خیابان آزادی تا بهشت زهرا ادامه دادند . امام ( ره ) در این روز ابتدا در فرودگاه سپس با حضور در کنار شهدای انقلاب اسلامی ایرادسخن کردند .
روز شنبه 14 بهمن از ایام الله دهه فجر در محل مدرسه شماره 2 علوی یک مصاحبه مطبوعاتی با حضور قریب به اتفاق سیصد خبرنگار ایرانی و خارجی برگزار شد که در آن ابتدا خلاصه ای از نظریات امام ( ره ) خوانده شد ؛ سپس سئوالات خبرنگاران آغاز گردید که خلاصه ای از پاسخ ایشان به این شرح بود :
( کاری نکنند که مردم را به جهاد دعوت کنم ، اگر موقع جهاد شد می توانیم اسلحه تهیه کنیم . دولت را بزودی معرفی خواهیم کرد . اعضای شورای انقلاب تعیین شده اند . از ارتش می خواهم هرچه زودتر به ما متصل شود . ارتشیان فرزندان ما هستند . ما به آنها محبت داریم باید به دامان ملت بیایند . قانون اساسی که تدوین شده به آرا عمومی گذاشته می شود . تمام اتباع خارجی بطور آزاد در ایران زندگی خواهند کرد .)
امام ( ره ) در روز 16 بهمن طی فرمانی مهدی بازرگان را به عنوان نخست وزیر موقت تعیین و معرفی کرد . عصر همانروز در سالن سخنرانی مدرسه علوی یک مصاحبه مطبوعاتی بین المللی ترتیب داده شد ، در این جلسه بازرگان برنامه و وظایف دولت موقت را تشریح کرد و افزود برگزاری همه پرسی درباره تغییر رژیم ، برگزاری انتخابات مجلس موسسان و انجام انتخابات مجلس از وظایف این دولت است .
روز 19 بهمن ماه بزرگ ترین راهپیمایی انقلاب صورت گرفت . در قطعنامه پایانی راهپیمایی نخست وزیری مهدی بازرگان توسط تظاهرکنندگان تایید شد .
در روز 20 بهمن ماه که مصادف با روز جمعه بود ، مردم در دانشگاه تهران اجتماع کرده بودند تا سخنرانی رییس دولت موقت را استماع نمایند . در همین هنگام در غرب تهران درگیری شدیدی صورت گرفت ؛ عده زیادی از افراد گارد شاهنشاهی به پادگان همافران نیروی هوایی حمله بردند و به محض آغاز درگیری آنان عده زیادی از جوانان وابسته به جناح های مختلف به نفع همافران وارد صحنه درگیری شدند . این درگیری خونین ده ها نفر کشته و مجروح بر جای گذاشت ولی در نهایت همافران توانستند حلقه محاصره نیروهای گارد را بشکنند .
روز 21 بهمن ماه روز نبرد مسلحانه همه جانبه مردم و نیروهای دولتی بود . درگیری خونین مردم و لشگر گارد در این روز به اوج خود رسید ؛ و جنگ تانک ها با مردم مسلح باعث کشته و زخمی شدن صدها نفر شد .
امام ( ره ) تهدید کرد در صورت عدم جلوگیری از کشتار لشگر گارد حکم جهاد خواهد داد . در این روز چندین کلانتری توسط گروه های مسلح مردمی تسخیر شدند که در نتیجه آن مقادیر زیادی اسلحه به دست مردم افتاد . در همین روز فرمانداری نظامی تهران اعلامیه شماره 40 را انتشار داد ؛ به موجب این اعلامیه رفت و آمد مردم از ساعت 30 : 16 تا 5 بامداد ممنوع اعلام شد . در پی اعلامیه مزبور اعلامیه دیگری صادر و منع عبور و مرور تا ساعت 12 بامداد تمدید شد . مردم عملا" مقررات حکومت نظامی را باطل ساختند و تا صبح در خیابان ها با ایجاد حریق و راه بندان های متعدد مانع حرکت قوای نظامی می شدند .
22 بهمن از ایام الله دهه فجر ، در این روز به ترتیب زندان اوین ، ساواک ، سلطنت آباد ، مجلسین سنا و شورای ملی ، شهربانی ، ژاندارمری و ساختمان زندان کمیته مشترک به تصرف مردم درآمد . در تسخیر شهربانی سپهبد رحیمی فرماندار نظامی تهران به دست انقلابیون مسلح افتاد . پادگان باغ شاه و دانشکده افسری ، دبیرستان نظام ، زندان جمشیدیه ، پادگان عشرت آباد و پادگان عباس آباد یکی پس از دیگری تسلیم شدند و آخرین مرکزی که به تصرف درآمد رادیو و تلویزیون بود .
ساعت 10 بامداد روز 22 بهمن شورای فرماندهان نیروهای مسلح به ریاست عباس قره باغی در ستاد مشترک تشکیل گردید . پس از گزارشات فرماندهان نیروها از وضعیت موجود بحث پیرامون همبستگی ارتش با مردم آغاز شد ؛ اکثرا" موافقت خود را اعلام نمودند و سرانجام اعلامیه ای مبنی بر بی طرفی ارتش تهیه و به امضا رسید . پس از تصمیم شورای عالی ، ساعت یک بعد از ظهر خبر تصمیم شورای عالی ارتش در اختیار رادیو و تلویزیون گذاشته شد . رادیو ایران برنامه عادی خود را قطع و اعلامیه را قرائت کرد . لحظه ای بعد نیروهای انقلاب محوطه صدا و سیما را تصرف نمودند و خبر سقوط رژیم سلطنتی پهلوی از صدا و سیما اعلام شد .