احکام پدافند غیر عامل کشور ؛ براساس منویات مقام معظم رهبری در برنامه پنجساله ششم توسعه جمهوری اسلامی ایران
سلام علیکم
با سلام و صلوات بر محمد و آل محمد ؛ کمیته دایمی ( شورای عالی ) پدافند غیر عامل کشور به استناد ماده 8 اساسنامه سازمان پدافند غیر عامل کشور مصوب مقام معظم رهبری و فرماندهی کل قوا ( مدظله العالی ) در تاریخ 27/05/1394 تشکیل جلسه داد و " احکام پدافند غیرعامل در برنامه پنجساله ششم توسعه جمهوری اسلامی ایران " پیشنهاد سازمان پدافند غیرعامل کشور موضوع بند 2 ماده 9 اساسنامه مذکور را بررسی و به شرح ذیل تصویب نمود ؛
احکام پدافند غیر عامل در برنامه پنجساله ششم توسعه جمهوری اسلامی ایران
الف : بند ( 2- 53 -) از سیاست های برنامه پنجساله ششم توسعه جمهوری اسلامی ایران
" گسترش هوشمندانه و مصون سازی پدافند غیرعامل با اجرای کامل پدافند غیرعامل در مراکز حیاتی و حساس کشور."
1 – دستگاه های اجرایی ملی و استانی موظفند به منظور گسترش هوشمندانه و مصون ساز پدافند غیر عامل در کشور ، ارتقا پایداری و آمادگی مراکز حیاتی و حساس در برابر تهدیدات ، حفاظت از مردم ، سرمایه های انسانی و منابع ملی کشور ، تضمین تداوم تولید و خدمات ضروری دستگاه ها ، صنایع ملی و دفاعی و تامین نیازمندی های اضطراری مردم در شرایط بحران ، اقدامات زیر را بعمل آورند ؛
1/1 – اختصاص بخشی از اعتبارات تحقیقاتی در سطح ملی به پروژه های پژوهشی پدافند غیر عامل با تاکید بر طراحی ، تولید و بومی سازی فناوری های ضروری کشور متناسب با نیازهای پدافند غیر عامل هر دستگاه توسط سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور .
1/2 – آموزش نظام مند پدافند غیر عامل برای کلیه مدیران و کارکنان در بخش عمومی و خصوصی مطابق با نظام آموزش پدافند غیر عامل ، مصوب کمیته دایمی پدافند غیر عامل کشور ، پیش بینی مواد درسی در مقاطع و رشته های مختلف تحصیلی و آموزش عمومی مردم با بهره گیری از ظرفیت های موجود آموزشی و فرهنگی کشور .
تبصره : سازمان پدافند غیر عامل کشور موظف است آموزش عمومی مردم را با بهره گیری از ظرفیت موجود آموزشی و فرهنگی کشور مدیریت نماید .
1/3 – اعما ل و نهادینه کردن اصول ، الزامات و استانداردهای فنی پدافند غیر عامل در کلیه زیر ساخت های حیاتی ، حساس و مهم موجود ، در حال ساخت و در حال مطالعه کشور .
تبصره : سازمان پدافند غیر عامل کشور موظف است اصول ، الزامات و استانداردهای فنی پدافند غیر عامل در کلیه زیر ساخت های حیاتی ، حساس و مهم کشور را در سالهای اول و دوم برنامه تهیه نموده و نسبت به سازماندهی و احراز صلاحیت شرکت های مهندسین مشاور پدافند غیر عامل ، اقدام نماید .
1/4 – رصد ، پایش ، تجزیه و تحلیل ، تشخیص و تهیه برآورد آسیب پذیری های ناشی از تهدیدات غیر طبیعی و انسان ساخت و گزارش بی درنگ آن به سازمان پدافند غیر عامل کشور و انجام تمرین ها و رزمایش های میدانی سالانه .
1/5 – تهیه برآورد تهدیدات غیر طبیعی و انسان ساخت دستگاه ها با همکاری سازمان های نظامی و اطلاعاتی کشور، تهیه طرح های رزمایش مقابله با تهدیدات مذکور و راهبری ، هدایت و نظارت بر اجرای آن در دستگاه ها توسط سازمان پدافند غیر عامل کشور .
1/6 – حفاظت و صیانت از اطلاعات مربوط به طرح های پدافند غیر عامل دستگاه اجرایی با کمک و نظارت مرکز حراست آن ها .
1/7 – ایجاد سامانه های پدافند غیر عامل تخصصی مانند سامانه پایش ، تشخیص ، هشدار و خنثی سازی ، درمان و مقابله ، شبکه هوشمند آزمایشگاه های مرجع تشخیص عوامل در حوزه های سایبری ، زیستی ، پرتوی و شیمیایی در سطح ملی با بهره گیری از ظرفیت های دستگاهی ، استانی و نیروهای مسلح ، با هدف مصون سازی و یا بی اثر سازی این گونه تهدیدات بر سرمایه های ملی و مردم در حوزه های ذیربط بر اساس ماموریت قانونی هردستگاه .
1/8 – اجرای سیاست ها ، طرح ها ، ضوابط و استانداردهای پدافند غیر عامل در زیر ساخت های تحت تملک یا مدیریت شرکت های دولتی با توجه به سطح بندی آن ها با تایید ، هدایت و نظارت سازمان پدافند غیر عامل کشور ، توسط خودشان با اختصاص یک تا پنج درصد از محل منابع مالی داخلی سالانه ی شرکت های مربوط .
1/9 - اجرای سیاست ها ، طرح ها ، ضوابط و استانداردهای پدافند غیر عامل در زیر ساخت های تحت تملک یا مدیریت شرکت های دولتی با توجه به سطح بندی آن ها با تایید ، هدایت و نظارت سازمان پدافند غیر عامل کشور ، توسط خودشان از محل منابع مالی داخلی سالانه ی شرکت های مربوط .
1/10 – اجرای نظام دفاع حقوقی بین المللی در برابر انواع تهدیدات از جمله تهدیدات نوین ( سایبری ، زیستی ، شیمیایی ، پرتوی ، اقتصادی و ... ) در راستای دفاع از منافع ملی با رویکرد دیپلماسی پدافندی با هماهنگی وزارت امور خارجه و سایر مراجع ذیربط .
1/11 – تامین ذخایر راهبردی مطمئن کالاهای اساسی و ارتقا ضریب امنیت تداوم کارکردهای ضروری و تامین نیازهای اضطراری مردم مبتنی بر خود کفایی و در چارچوب سیاست های اقتصاد مقاومتی .
2 – دستگاه های اجرایی به منظور ارتقاء قدرت پایش ، رصد ، تشخیص ، درمان و پدافند زیستی و افزایش توان مقابله با تروریسم زیستی ( بیو تروریسم ) موظفند با هدایت و راهبری سازمان پدافند غیر عامل کشور اقدامات زیر را انجام دهند ؛
2/1 – ارتقاء قدرت پایش ، رصد و تشخیص تهدیدات زیستی دشمن در حوزه انسانی ، دامی و غذایی
2/2 – سازماندهی و ارتقاء قدرت مرزبانی زیستی به منظور کنترل تهدیدات زیستی در مرزها
2/3 – سازماندهی و ارتقاء نظام تخصصی امداد ، نجات و درمان تخصصی مصدومین و بیماران خاص زیستی
2/4 – طراحی ، آموزش ، تجهیز و تمرین عملیات پدافند زیستی با بکارگیری و هم افزایی منابع ملی
3 – سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور یک درصد از منابع عمومی بودجه کل کشور را برای اجرای طرح های پدافند غیر عامل دستگاه های اجرایی ملی و استانی ، طرح های ویژه پدافند غیر عامل و طرح های مطالعاتی ، تحقیقاتی آن ها در قانون بودجه هر سال پیش بینی و اختصاص دهد .
4 – طرح ها و پروژه های پدافند غیر عامل با پیشنهاد دستگاه و تایید سازمان پدافند غیر عامل کشور به تصویب رئیس کمیته دایمی پدافند غیر عامل می رسد و با مبادله ی موافقت نامه بین دستگاه اجرایی و سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و هدایت و نظارت سازمان پدافند غیر عامل کشور اجرا می شود .
5 – اعتبارات مربوط به پروژه های پدافند غیر عامل کشور در سه وضعیت در حال بهره برداری ، در حال مطالعه و در حال اجرا تنظیم و با تایید سازمان پدافند غیر عامل کشور توسط سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور در برنامه دستگاه اجرایی درج ، مبادله موافقت نامه و اجرا می شود .
ب : ( 3-53- ) از سیاست های برنامه پنجساله ششم توسعه جمهوری اسلامی
" افزایش ظرفیت های قدرت نرم و دفاع سایبری و تامین پدافند و امنیت سایبری برای زیر ساخت های کشور در چارچوب سیاست های کلی مصوب ."
6 – به منظور مصون سازی هوشمندانه و پایدار ، ارتقاء توان پیشگیری و و دفاعی زیرساخت های حیاتی و حساس تحت مدیریت و نظارت دستگاه ها در برابر تهدیدات و حملات سایبری ، دستگاه های اجرایی موظفند اقدامات زیر را با هدایت و نظارت سازمان پدافند غیر عامل کشور به نحوی انجام دهند که حداکثرتا پایان برنامه پنجساله ی ششم مراکز حیاتی و حساس دستگاه ها به امنیت پایدار برسد ؛
6/1 – طراحی ، پیاده سازی و اجرای نظام پدافند سایبری در مقابل تهدیدات و حملات سایبری و ارزیابی و شناسایی آسیب پذیری های سایبری .
6/2 – ساماندهی و ارتقاء دانش سایبری و بکارگیری منابع انسانی متخصص در حوزه پدافند سایبری .
6/3 – مدیریت و کنترل پیامدهای تهدیدات و حملات سایبری .
6/4 – تقویت صنعت بومی پدافند سایبری و حمایت از سازمان ها و شرکت های تولید کننده سامانه ها و محصولات بومی سایبری .
6/5 – سطح بندی سایبری مراکز و زیرساخت های کشور و رعایت ملاحظات پدافند غیر عامل سایبری در زیرساخت های دستگاه های ذیربط .
6/6 – اجرای رزمایش آمادگی ، تمرین ، مدیریت و کنترل تهدیدات و حملات سایبری با هدایت ، راهبری و نظارت سازمان پدافند غیر عامل کشور .
پ : احکام برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی به شرح زیر به برنامه پنجساله ششم توسعه جمهوری اسلامی تنفیذ می گردند ؛
7 – بند ک ماده 201 برنامه پنجساله پنجم توسعه به همراه آیین نامه های مرتبط با آن برای دوره ی برنامه ششم تنفیذ می گردد .
" رعایت اصول پدافند غیر عامل در طراحی و اجرای طرح های حساس و مهم و یا در دست مطالعه و نیز تاسیسات زیر بنایی و ساختمانهای حساس و شریانهای اصلی و حیاتی کشور و آموزش عمومی مردم توسط دستگاه های اجرایی موضوع ماده 179 این قانون ، به منظور پیشگیری و کاهش مخاطرات ناشی از سوانح غیر طبیعی . "
8 – بند الف ماده 215 برای دوره ی برنامه ششم تنفیذ می گردد .
" پیشنهاد طرح های تملک دارایی های سرمایه ای جدید در لوایح بودجه سنواتی با رعایت موارد زیر امکان پذیر است ؛
الف – عناوین ، اهداف کمی و اعتبارات طرح های تملک دارایی های سرمایه ای جدید با رعایت مواد 22 و 23 قانون برنامه و بودجه بر اساس گزارش توجیهی فنی ( حجم کار ، زمانبندی اجرا ) اقتصادی ، مالی و زیست محیطی و رعایت پدافند غیر عامل از سوی مشاور و دستگاه اجرایی پس از تایید معاونت ( سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور ) برای یک بار و به قیمت ثابت سالی که طرح های مورد نظر برای اولین بار در لایحه بودجه سالانه منظور می گردد به تفکیک سالهای برنامه و سالهای بعد به تصویب مجلس شورای اسلامی می رسد ."
9 – آیین نامه اجرایی احکام مذکور حداکثر شش ماه پس از تصویب قانون برنامه توسط سازمان پدافند غیر عامل و همکاری سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور تهیه و برای اجرا به تصویب کمیته دایمی پدافند غیر عامل کشور می رسد .
احکام پدافند غیر عامل در برنامه پنجساله ششم توسعه جمهوری اسلامی ایران در قالب نه حکم ، بیست و یک بند و دو تبصره برای درج در قانون برنامه پنجساله ششم توسعه جمهوری اسلامی ایران در جلسه مورخ 27/05/1394 به تصویب رسید .
این مصوبه مشتمل بر نه حکم ، بیست و یک بند و دو تبصره به استناد ماده 9 اساسنامه سازمان پدافند غیر عامل کشور مصوب مقام معظم رهبری و فرماندهی کل قوا ( مدظله العالی ) جهت درج در لایحه ی قانون برنامه پنجساله ششم توسعه جمهوری اسلامی ایران ابلاغ می گردد .
رییس ستاد کل نیروهای مسلح و کمیته دایمی پدافند غیر عامل کشور
سرلشکر بسیجی دکتر سید حسن فیروز آبادی