پیام رئیس و اعضای شورای اسلامی شهر ارومیه بمناسبت ۱۳ آبان روز مبارزه با استکبار جهانی
روز ۱۳ آبان یادآور سه واقعه مهم در تاریخ معاصر ایران است که در سه مقطع مختلف رخ داده و به همین دلیل این روز را در تاریخ کشور به عنوان روزی به یادماندنی به ثبت رسانده است.
در روز ۱۳ آبان ۱۳۴۳، مأموران حکومت شاه، امام خمینی(ره) را در قم دستگیر و به ترکیه تبعید کردند. همچنین در روز ۱۳ آبان ۱۳۵۷، به دنبال راه پیمایی دانش آموزان در تهران، ماموران حکومت شاه، به آنان حمله کرده و صحنۀ تظاهرات را به خاک و خون کشاندند. همچنین در روز ۱۳ آبان ۱۳۵۷، دانشجویان مسلمان پیرو خط امام، لانۀ جاسوسی آمریکا را در تهران تسخیر کردند. بدین ترتیب، مبارزه ضد آمریکایی مردم ایران، ابعاد جدیدتری پیدا کرد. بنابراین، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، این روز را روز ملّی مبارزه با استکبار نامگذاری کردند.
در ارتباط با مناسبت اول: کاپیتولاسیون یا حق قضاوت کنسولی حقی است که به اتباع بیگانه داده میشود و آنها را ازشمول قوانین کشور مصون و مستثنی میکند؛ درواقع در صورت ارتکاب جرم در خاک کشور، دولت میزبان حق محاکمه آن مجرم را ندارد. این قانون را به کشورهای ضعیف تحت سلطه تحمیل میکردند؛ کاپیتولاسیون درایران طی معاهده ترکمانچای برای اتباع روسیه به رسمیت شناخته شد و پس از آن برخی کشورهای دیگر، این امتیاز نامشروع را به علت ضعف حکومت های قاجاریه کسب کردند؛ اما در سال ۱۳۰۶، تحت فشار افکار عمومی و فضای حاکم بر روابط بینالملل پس از جنگ اول جهانی لغو گردید. ۳ دهه از الغای کاپیتولاسیون نمیگذشت که محمدرضا پهلوی احیاگر مجدد آن شد. کابینه اسدالله علم در سیزدهم مهر سال ۱۳۴۲، به دستور شاه، پیشنهاد آمریکا مبنی بر اعطای مصونیت قضایی به اتباع آمریکایی را به صورت لایحه قانونی در هیأت دولت تصویب کرد. حضرت امام در ۴ آبان ۱۳۴۳ طی نطقی به نقد و رد این اقدام پرداخت.
فرازهایی از سخنان ایشان چنین بود: ... دولت با کمال وقاحت از این امر ننگین طرفداری کرد، اگر چنانچه یک آشپز آمریکایی شاه ایران را زیر بگیرد، مرجع ایران را زیر بگیرد، بزرگترین مقام ایران را زیر بگیرد، هیچ کس حق تعرض ندارد...
در شب ۱۳ آبان ۱۳۴۳، صدها کماندو به همراه ماموران ساواک، امام (ره) را دستگیر و به تهران منتقل و سپس با هواپیمای نظامی ایشان را به ترکیه تبعید کردند. این سرآغاز هجرتی بود که ۱۴ سال بعد پیروزی انقلاب اسلامی را به بار آورد.
مناسبت دوم : در جریان مبارزات ملت ایران علیه طاغوت، صبح روز ۱۳ آبان ۱۳۵۷ تعدادی از دانشآموزان برای پیوستن به تظاهرکنندگان با تعطیل کردن مدارس راهی دانشگاه تهران شدند و به جمع دانشجویان پیوستند. با هجوم مأموران شاه به دانشگاه، تعداد زیادی از دانشآموزان و دانشجویان با گلولههای آتشین به خاک و خون غلتیدند و به شهادت رسیدند.
مناسبت سوم : دانشجویان از دانشگاههای تهران، پلیتکنیک، صنعتی شریف، شهید بهشتی و ...با هدف وادار کردن آمریکا به استرداد شاه و اموال ملت ایران، تصمیم به اشغال سفارت آمریکا گرفتند و طی راهپیمایی تا سفارت آمریکا از دیوارهای سفارت بالا رفته و علیرغم مقاومت محافظان و آمریکاییها، سفارت را به تصرف کامل درآوردند.
امام خمینی(ره) نیز در پیامی این حرکت را انقلاب دوم و بزرگتر از انقلاب اول نامیدند.
سیزده آبان به مسلمانان آموخت که در معبد انسانیت، آزادانه و آگاهانه در برابر والایی های ارجمند مکتب توحید، به نماز بایستند، تنها در برابر اللّه به کرنش و سجود نشینند و جز او، همه را طرد کنند. واقعه سیزده آبان به دل های مؤمنان قوت بخشید و غروری مقدس و حماسه آفرین را در آنان زنده کرد. پرتوی تابناک از انوار الهی بر آنان تابانید و درس هایی بزرگ از شهادت و رشادت و دلیری به آنان آموخت. در سیزدهم آبان، مردم سرافراز ایران به همه مستضعفان جهان نشان داد که دیوار ستم، شکستنی است.
لذا بر ما واجب است تا در بزرگداشت این مناسبت های تاریخ ساز، در راهپیمایی یوم الله ۱۳ آبان حضوری گسترده داشته باشیم و در این روز با آرمان های امام راحل و شهدای عظیم الشأن انقلاب اسلامی ایران تجدید بیعت نماییم.
شورای اسلامی شهر ارومیه از تمامی آحاد مردم شریف دعوت به عمل می آورد تا همچون گذشته، در این راهپیمایی حضوری گسترده و پرشور را به نمایش گذارند و به یاوه گویی ها و اقدامات نابخردانه و ضد انسانی مقامات ستم پیشۀ آمریکا محکم تر از پیش پاسخی کوبنده دهند.
رییس، اعضا و کارکنان شورای اسلامی شهر ارومیه