(( خرمشهر چگونه آزاد شد ))
یادداشت :
سخنان سردار علی بهروش از فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و عضو شورای اسلامی شهر ارومیه در خصوص عملیات عظیم بیت المقدس و حماسه فتح خرمشهر
فتح خرمشهر فتح خاک نیست فتح ارزشهای اسلامی است . خرمشهر شهر لاله های خونین است . حماسه فتح خرمشهر و عملیات عظیم بیت المقدس در این کشور خواهد ماند هم در آن روزی که این حادثه اتفاق افتاد و هم هر وقت که این گونه حوادث برای افکار عمومی مردم تشریح گردد.
عراق با تدام اشغال خرمشهر می کوشید آخرین و مهم ترین اهرم فشار خود را برای واداشتن ایران به شرکت از موضع ضعف در مذاکرات صلح را حفظ کند و برگ برنده دست او باشد و حرف اول را بزند . متقابلا" آزادسازی خرمشهر می توانست نماد تحمیل اراده جمهوری اسلامی ایران بر متجاوز و اثبات برتری اش در جنگ باشد . با توجه به اهمیت این منطقه در تعیین سرنوشت جنگ در مورخه 61/2/10عملیات بیت المقدس با چهار قرارگاه فتح ، قدس ، نصرتلاش اصلی ، فجر تلاش پشتیبانی و اولین عملیاتی بود که با ترکیب ارتش و سپاه به طور ادغامی عمل می شد . توفان فرزندان خمینی ( ره ) شروع به وزیدن کرد و در مورخه 61/2/10شروع به زلزله کرد بر علیه آدم کشان صدام . منطقه عمومی جنوب غربی اهواز و غرب رودخانه کارون در میان چهار مانع طبیعی محصور است از شمال به رودخانه کرخه کور از جنوب به اروند رود از شرق به رود کارون و از غرب به هور الهویزه و شط العرب منتهی می شود . زمین منطقه به خاطر برخورداری موانع طبیعی از چهار سمت ، زمینی بهم پیوسته و مستطیل شکل می باشد که به لحاظ حیاتی آن برای دو کشور عراق و ایران همواره از ارزش استراتژیکی برخوردار بوده است
این مسئله موجب گردید تا پدافند منطقه عمیقا" مورد توجه فرماندهان نظامی و بچه کش های صدام قرار گیرد زیرا دفاع از این منطقه برای دشمن در مقایسه با سایر مناطق اشغالی از اهمیت برخوردار بود . علاوه بر این که ادامه اشغال خرمشهر دشمن را از یک موضوع قوی در روند مذاکرات صلح برخوردار می نمود . متقابلا" از دست دادن خرمشهر نیز در واقع به مثابه شکسته شدن تنها سد دفاعی بصره دومین شهر عراق پس از بغداد و در معرض تهدید جدی قرار گرفتن آن شهر بودند این دو مسئله با یکدیگر پیوند خورده بود . لذا دشمن مصمم بود که با چنگ دندان و به هر شکل ممکن منطقه را در اشغال خود نگه دارد لذا مجهزترین و محکم ترین استحکامات دفاعی به ویژه در شهر قهرمان خرمشهر را امپراطوری آدم کش های صدام درست کرده بود . در داخل شهر خرمشهر علاوه بر بیرون آن یک تدابیر پدافندی ویژه در داخل شهر لایه به لایه درست کرده بودند ، احداث استحکامات در داخل شهر ، مین گذاری و ممانعت ورود رزمندگان اسلام از شمال شرق ، برنامه ریزی برای جلوگیری از هلی برن نیروهای اسلام اجتناب از جنگ شهر ، تلاشهای ویژه ای از سوی فرماندهان و مستشاران آمریکایی ، روسی و صدام انجام گرفته بود . میدان های دید و تیر عالی میادین مین پیوسته و سایر موانع خرمشهر را به دژ مستحکم و غیر قابل نفوذ تبدیل نموده و امپراطوری متجاوز صدام سعی داشت به هر نحو ممکن از سقوط آن جلوگیری نماید نیروهای پیاده بالغ بر سی هزار نفر ، لشکر 3 زرهی در شمال خرمشهر با 1435 دستگاه تانک زرهی نیروی مکانیزه شامل 38 گردان بالغ بر 1330 دستگاه نفربر زرهی ، توپخانه بالغ بر 530قبضه انواع ثوب ، علاوه بر اینها منطقه عملیاتی بیت المقدس فقدان عارضه و ناهمواران است نیروی زرهی دشمن برای مانور از برتری قابل ملاحظه ای برخوردار بود ، بهره گیری دشمن از موانع طبیعی در ایجاد استحکامات ، رودخانه کرخه کور در شمال ، کارون در شرق ، اروند رود در جنوب و هور الهویزه در غرب عملا" رزمندگان اسلام را برای رخنه به مواضع دشمن غیرممکن و دشوار می نمود .
کسب آمادگی در فاصله کم :
یکی از ویژگی های عملیات بیت المقدس عبور از رودخانه کارون در آن قسمت از سال با ایجاد پلهای متحرک مهندسی :
اهداف :
1 – انهدام نیروهای دشمن
2 – آزادسازی شهرهای خرمشهر ، هویزه و پادگان حمید
3 – آزادسازی حدود 6000 کیلو متر مربع از سرزمین های اسلامی که توسط آدم کش های صدام اشغال شده بود
جمهوری اسلامی ایران با قرارگاه اصلی کربلا به فرماندهی برادر پاسدار محسن رضایی و سرهنگ شیرازی مسئولیت اجرای عملیات عظیم بیت المقدس را با چهار قرارگاه فتح ، نصر ، قدس تلاش اصلی و قرارگاه فجر به عنوان تلاش پشتیبانی عملیات را عهده دار شدند . حضور معنوی حضرت آیت الله مشکینی و حضرت آیت الله صدوقی در قرارگاه کربلا از لحاظ روحی روانی به فرماندهان و نیروها قوت قلبی بیشتری می داد .
حضور فرماندهان ارشد سپاه و سرمایه اصلی دفاعی جمهوری اسلامی ایران در این عملیات نشان از حساسیت این عملیات داشت . سردار غلامعلی رشید به عنوان فرمانده قرارگاه فتح ، سردار حسن باقری فرمانده قرارگاه نصر ، احمد کاظمی فرمانده تیپ نجف ، مهدی باکری فرمانده تیپ عاشورا ، حسین خرازی فرمانده تیپ 14 امام حسین ( ع ) و سردار صفوی فرمانده عملیات قرارگاه کربلا ، با این وضعیت مقرر شد با توجه به وضعیت جغرافیایی منطقه و وسعت آن و آرایش نیروهای دشمن متجاوز عملیات در چهار مرحله انجام شود .
مرحله اول عملیات : در نهم اردیبهشت ماه سال 1361 شب از نیمه گذشته بود نیروهای مشتاق از ساعت ها قبل در محورهای مختلف پس از استقرار در مواضع مناسب از آمادگی لازم برای درگیر شدن با دشمن برخوردار بودند شور و نشاط زاید الوصفی در قرارگاه کربلا حاکم بود شهید صدوقی و آیت الله مشکینی در کنار فرماندهان سپاه و ارتش حضور داشتند در ساعت 15/24 دقیقه آیاتی از سوره مبارکه فتح تلاوت شد و سرانجام در ساعت 30/24 با قرائت رمز عملیات یا علی ابن ابیطالب ( ع ) از سوی فرماندهی قرارگاه کربلا فرمان آغاز یورش به دشمن صادر شد . نیروها که از ساعتها قبل در انتظار فرمان حمله به سر می بردند در تمام محورهای عملیات بر دشمن حمله ور شدند بدین ترتیب عملیات سرنوشت ساز رزمندگان اسلام بر علیه متجاوزان شروع گردید . مرحله اول با توجه به تمام مشکلات و پاتکهای سنگین و زرهی دشمن و مقاومت سرسختانه دلاوران اسلام پس از 5 روز اولین خط سرپل از کیلومتر 68 تا کیلومتر 103 تثبیت و کلیه رخته ها ترمیم شد .
مرحله دوم :
در ساعت 22/30روز 61/2/16با هدف رسیدن به مرز بین المللی و به محاصره انداختن خرمشهر آغاز شد و قرارگاه فتح با تیپ 8 نجف و تیپ 16 امام حسین ( ع ) در همان ساعات اولیه به جاده مرزی رسیدند به دنبال رسیدن قرارگاه فتح و نصر به جاده مرزی نیروهای دشمن در غرب جاده اهواز ، خرمشهر که از تامین عقبه خود احساس نگرانی می کردند ، اقدام به عقب نشینی کردند . عبور رزمندگان اسلام از رودخانه کارون دشمن را کاملا" غافلگیر نموده بود ابتکار عمل را از دست داده بود . بطوریکه عقبه نیروهای مدافع خرمشهر تهدید می شد و شهر بصره که شاید هیچ گونه مواضع دفاعی مستحکم برای حفظ آن نداشت در برابر رزمندگان اسلام قرار داشت به نظر فرماندهان توخالی صدام بین دو امر مردود بودند تلاش برای حفظ منطقه اشغالی خرمشهر یا حفظ بصره
مرحله سوم :
در ساعت 22 مورخه 61/2/19مرحله سوم عملیات آغاز شد و برابر طرح در محورهای مختلف با دشمن درگیر شد لیکن حضور پر حجم دشمن در منطقه شلمچه از یکسو و خستگی شدید رزمندگان از سوی دیگر مانع پیشروی در این منطقه ( البته ما خستگی را خسته کردیم ) بود . مجددا" در مورخه 61/2/20دلاور اسلام برای آزادی خرمشهر به دشمن حمله ور شدند اما نتیجه مطلوب حاصل نشد در عین حال نیروها پس از پیشروی در 3 کیلومتری شلمچه استقرار یافتند ولی دو نتیجه حاصل شد : الف ) انهدام دشمن در محورهای مختلف
ب ) پی بردن به آرایش دشمن
مرحله چهارم :
قبل از شروع مرحله چهارم فرصتی کوتاه برای سازماندهی نیروها ی جایگزین شهدا و مجروحین و شناسایی خطوط دفاعی دشمن برای نبرد سرنوشت ساز با بعثی های متجاوز را بدست آوردیم . مرحله چهارم در ساعت 22/25دقیقه مورخه 2/3/61 آغاز شد و دو قرارگاه فتح تیپ امام حسین ( ع ) و 8 نجف و قرارگاه فجر با روشن شدن هوا در پلیس راه خرمشهر دشمن را منهدم نمودند و قرارگاه فجر نیز با پیشروی توانسته بود پل نو را تصرف و به سمت تسلط غرب پیشروی نماید . بدین ترتیب با محاصره کامل خرمشهر دشمن هم چنان در داخل شهر مقاومت می کرد عراق برای پدافند خرمشهر یک طرح شبیه طرحی که اسرائیل برای کانال سونتر داده بود ایجاد کرده بود رزمندگان اسلام با توکل بر خداوند بزرگ در تاریخ 61/3/03برخلاف تصور دشمن که از دروازه های شرقی و شمالی و جنوبی در کمین بود از دروازه غربی ( از همانجا که دشمن وارد خرمشهر شده بود ) شهر را آزاد نموده و نیروهای دشمن را منهدم کرده و بسیاری از آنان را به اسارت درآورد بدین ترتیب خرمشهر که پس از 35 روز مقاومت در برابر دشمن سقوط کرده بود پس از 575 روز اشغال در ظرف 48 ساعت آزاد و به طور کامل از لوث وجود اشغالگران پاکسازی شد . در خرمشهر ارتش افسانه ای صدام و گارد ریاست جمهوریش را در دفن کردیم .
جنگ نه آغاز دارد و نه پایان از نظر من جنگ یعنی خود زندگی ، واقعا" ارتش ، نیروهای سپاه و بسیج مظلومانه با کمترین امکانات جنگیدند و به یاری خداوند پیروز شدند . همه ملت ایران با سربلندی در این عملیات پیروزمندان شرکت شرکت کرده و پیروز میدان شدند و این پیروزی بزرگ مبارک ملت شریف و شجاع ایران باشد .
16 هزار کشته و زخمی از دشمن
19 هزار اسیر از ارتش صدام
با سپاس از خداوند کریم
علی بهروش